11.07.2020

 

Всесвітній день шоколаду

 

Пряний чорний з перчинкою або морською сіллю та карамеллю, солодкий білий з кокосовою начинкою або лісовими горіхами та журавлиною, екстрамолочний з фісташками і цукатами або марципанами – це все про шоколад!

 

Лише Бельгія, країна шоколаду, виробляє за рік понад 170 тисяч тонн солодощів з шоколаду.

 

Однак, що робити, коли у вас чи вашої дитини алергія на цей смаколик? Давайте розберемось.

 

У склад плитки шоколаду чи шоколадних цукерок, окрім какао-порошку і какао-масла, може входити пальмова чи кокосова олія, молоко, соєвий лецитин, кукурудзяний сироп, борошно чи пшеничний крохмаль, кофеїн, цукор, горіхи, ягоди, сухофрукти, ароматизатори та ще багато інгредієнтів.

 

Справжня алергічна реакція може виникнути на будь-який складник. В такому випадку не важливо, скільки шоколаду ви з’їли, небезпечною може бути навіть крихта!

 

Кропив‘янка, головний біль, сльозотеча, розлади травлення, нежить, проблеми з диханням, набряк язика, губ – все це можуть бути симптоми алергії. Анафілактична реакція, як найсерйозніший прояв алергії, небезпечна для життя та вимагає невідкладної допомоги і госпіталізації!

 

Але буває й так, що ви з’їли шоколаду більше, ніж планували. Якщо свербіж, висипання та інші симптоми з’являються лише після переїдання, зазвичай, це – псевдо алергічна реакція. Справа в тому, що шоколад 🍫- відомий гістамінолібератор, тобто продукт, який викликає вивільнення і секрецію великої кількості гістаміну та симулює істинну алергічну реакцію. Чим більше шоколаду, тим більше гістаміну, і тим вираженіші прояви псевдо алергії.

 

До гістамінолібераторів, окрім шоколаду, належать цитрусові (особливо мандарини, апельсини), полуниця, малина, чорна смородина, ківі, хурма, сира капуста, помідори, шпинат, боби, гриби, яйця, дріжджове тісто, молоко, горіхи (окрім мигдалю), мед, морепродукти, ферментовані сири, сирокопчені ковбаси (особливо салямі), консерви, маринади, соління та інші.

 

Якщо у вас відсутня істинна алергія, не варто відмовляти собі у цих продуктах, потрібно лише контролювати свій апетит. Остаточну відповідь щодо типу алергічної реакції та виду алергену вам дасть лікар після проведення додаткових методів обстеження.

 

А сьогодні, у Всесвітній день шоколаду, пропонуємо переглянути один із тематичних фільмів:

 

  • «Шоколад»
  • «Гарячий шоколад»
  • «Чарлі і шоколадна фабрика»
  • «Віллі Вонка і шоколадна фабрика»
  • «Любов, романтика і шоколад»
  • «Анонімні романтики»
  • «Дякую за шоколад»
  • «Як вода для шоколаду»
  • «Діамант в шоколаді»
  • «Шоколадний бунт»
  • «Кров і шоколад»
  • «Уроки шоколаду»
  • «Новорічний переполох»
  • «Доля кондитера»

 

З додаткових питань звертайтесь за телефоном: +38 (098) 179-70-74.

 

ЗНАЄМО ЩО!
ЗНАЄМО ЧОМУ!
ЗНАЄМО ЯК!

ФОРМА ЗВОРОТНОГО ЗВ'ЯЗКУ